In de hal van het stadskantoor staat een brons everzwijn. Het wilde varken is in 1978 door de Vughtse beeldhouwer Felix van der Linden gemaakt. Voor deze beeldhouwer zijn dieren een belangrijk onderwerp. Het was het eerste wilde zwijn dat hij maakte. Voor deze opdracht ging Van der Linden speciaal naar de Hoge Veluwe om deze dieren te kunnen observeren. Waarom moest er bij de kunstwerken die het in 1977 in gebruik genomen stadskantoor gingen sieren, een wild varken? Simpel, de straat waarin het stadskantoor grotendeels staat, heet Achter het Wild Varken (de officiële ingang is Wolvenhoek 1). De straat dankt haar naam aan het huis op de hoek Achter het Wild Varken/Achter het Stadhuis, dat vroeger Het Wild Varken heette. Nadat het daar gevestigde café in onze eeuw lang Limburgia was genaamd, heet het nu weer In 't Wilt Vercken. Voordat het stadskantoor zich hier vestigde, is er heel wat over te doen geweest. Hoewel de voorgevels bleven staan, moesten de oude huizen, waar in vroeger tijden voorname families hadden gewoond, voor het grootste deel worden afgebroken. En wat eenmaal verdwenen is, komt nooit meer terug.
Wat ook verdwenen is, in onbruik geraakt, zijn de namen van de verschillende panden waarin nu het stadskantoor gevestigd is: de Trouw, de Koningin Anna, Vechel's Lust en de Dieze. De straat zelf heette eerst De Zijle. De beroemste straatbewoner was ongetwijfeld Theodor van Tulden. Deze schilder, waarschijnlijk een leerling van Rubens, heeft o.a. politiek getinte schilderijen vervaardigd, die het Bossche stadhuis sieren. Maar in het stadskantoor herinnert niets aan hem.
In één van de panden van het stadskantoor woonden eens de Weense Zusters, in het huis hen nagelaten door mej. Dorothea van Beugen. Deze juffrouw haalde aan het eind van de vorige eeuw ook de paters Capucijnen naar Den Bosch. Een ander gefortuneerde straatbewoner was mr. Van Cooth, de griffier van de provincie. Hij liet in 1901 zijn huis aan de gemeente na, op voorwaarde dat er een ambachts-, teken- of avondburgerschool in gevestigd zou worden. Dat gebeurde.
Het was niet het eerste pand dat gemeente-eigendom werd. In 1806 werd het huis De Trouw al aangekocht. Het werd een armenschool. Zes jaar later werd er op zolder van dit pand de Académie Impériale et Royale de peinture, sculpture et architecture gevestigd, de voorloper van de huidige kunstacademie.
De gemeentelijke panden hebben behalve als school (behalve de eerder genoemde was er ook nog een muziekschool in gevestigd) ook gefungeerd als distributiekantoor en gemeentelijke arbeidsbeurs, kantoor voor de Dienst Gemeentewerken. Ook was er de jeugdsociëteit 't Swijnshooft in gevestigd.Dit alles verdween om plaats te maken voor het stadskantoor. Daar werken nu tal van gemeente-ambtenaren, letterlijk achter het wilde varken...
|
1984 |
Henny MolhuysenOe gotte kčk daor : Wilde VarkenBrabants Dagblad donderdag 2 februari 1984 (foto) |